Jubileum verhalen van Rien de Heer (1)

TTVA 1969 – 2019    

TTVA bestaat 50 jaar. Mij is gevraagd dit jubileumjaar maandelijks een column te schrijven over de vereniging en uiteraard ook over het jubileum van onze vereniging. Of ik me aan deze frequentie ga houden, kan ik niet beloven. In ieder geval één keer per maand, maar als ik genoeg inspiratie heb misschien wel vaker. Dit is in ieder geval de eerste column van mijn hand. Het wordt een saaie column waarschuw ik alvast. Daags voor de ontmoeting met Abraham (woensdag 9 januari) bekruipt me, hoewel ik liever vooruit kijk, namelijk toch een bijna ontembare drang om terug te blikken

1969 roept bij mij in eerste instantie zwart-wit beelden op van Neils Armstrong die als eerste mens een voet op de maan zette. Dat was in de maand juli en toen waren we bij TTVA al een half jaartje aan het tafeltennissen. Ik spreek wel van “we”, maar eigenlijk waren het “hullie” of “zullie”, want ik was er toen nog lang niet bij. Wie waren het dan wel ? Dat schijnen ene Dave den Boer, Anton Kuijs en Frans Heskes te zijn geweest. Zij werden in het bestuur aangevuld met Peter Flohr en Peter Stokhof

De mannen hebben waarschijnlijk niet al te lang nagedacht over de naam van de vereniging. Tafeltennis Vereniging Alblasserdam. Subliem…. ik had het zelf kunnen bedenken, ware het niet dat ik me pas jaren later aansloot bij de vereniging. En waar gingen de heren het eerste balletje slaan? In een sportzaal? Nee hoor….. gewoon in een manege. Wat de paarden daarvan vonden is mij niet bekend. Wel heb ik een foto gevonden van één van de batjes waar men in die tijd mee speelde.

Oh ja, dat is waar ook. Ik zou 50 jaar terug blikken. Wat gebeurde er nu nog meer in 1969 ? Richard Nixon werd president van de Verenigde Staten. In ons land werd per 1 januari 1969 de BTW ingevoerd en Feijenoord werd dat jaar landskampioen. Weet trouwens iemand (zonder op google te kijken) waar de letters BTW voor staan ? Nou,

geef het maar toe, dan was de afkorting TTVA een heel stuk duidelijker. Oh ja, in 1969 deed onze huidige clubkampioen zijn eerste stapjes…… niet op de maan, maar gewoon in huize Kappen op de woonkamer vloer.

Op 15, 16 en 17 augustus 1969 vond in de staat New York in de Verenigde Staten het legendarische popfestival Woodstock plaats. Naar schatting 500.000 jonge mensen keken en luisterden naar optredens van o.a. : Melanie, Santana, Janis Joplin,  Creedence Clear- water Revival, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker,  Crosby, Stills, Nash & Young en Jimi Hendrix. En ondertussen waren ze bij TTVA aan het tafeltennissen in een paardenstal.

In 1969 won Eddy Merckx voor de eerste keer de Tour de France. Lenny Kuhr zong over een troubadour en won namens Nederland het songfestival en ik weet zeker dat vele TTVA leden met kloppend hart voor de TV zaten om naar de serie Floris te kijken met een jonge Rutger Hauer in de hoofdrol.

In dat jaar is onze club dus ontstaan. Van de leden van het eerste uur speelt niemand meer tafeltennis. Frans Heskes spreek ik een enkele keer, maar over tafeltennis hebben we het eigenlijk nooit. Toch hebben we nog leden die dan wel geen 50 jaar lid zijn, maar toch al heel lang bij TTVA spelen. Ik denk dan met name aan Ronald Muskiet en Cor Rijkens (wel met een overstapje naar Papendrecht). Als ik Ronald nu zie spelen met al die molenwiek bewegingen voordat hij de bal al dan niet raakt, vraag ik me wel eens af hoe dat vroeger in zijn jonge jaren geweest is. Waarschijnlijk precies hetzelfde, maar ongetwijfeld met meer loopvermogen.

1969….. een bewogen jaar dus, waarin in de wereld heel veel gebeurde, maar waarin dus ook onze vereniging werd opgericht. Inmiddels zijn we 50 jaar verder in de tijd. 2019 is dan ook een feestelijk jaar voor TTVA, maar daarover de volgende keer meer !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 1 =