Jubileum verhalen van Rien de Heer (2)

TTVA bestaat nog steeds 50 jaar…….the story continues

 En niet alleen TTVA bestaat 50 jaar. Ook onze penningmeester bestaat deze maand 50 jaar. Bij de jubileum activiteiten is hier geen rekening mee gehouden, dus helaas geen extra feest voor de vereniging.

1969, wat is het toch een bewogen jaar geweest. Op de dag dat ik deze column schrijf, wordt er veel sneeuw verwacht en 50 jaar geleden zong Rob de Nijs over het Ritme Van de Regen. In 1969 werd in de Verenigde Staten de eerste computergestuurde robotarm ontwikkeld en 50 jaar later spelen we bij TTVA tafeltennis tegen een robot. Ja, want deze robot hebben we aan kunnen schaffen van de via de De Haan Stichting verkregen gelden en is inmiddels officieel in gebruik genomen.

In deze column wil ik twee nu nog steeds spelende leden in het zonnetje zetten. In onderstaande foto’s zal iedereen Ronald Muskiet en Ron Kappen herkennen. De foto’s zijn van een jaar of 25 geleden. Eigenlijk zijn ze niets veranderd……

Wat doe je als je iets over beide heren wilt schrijven? In Wikipedia kwam ik hun namen niet tegen, maar dan is toch Google wel je beste vriend om aan informatie te komen. Google gaat helaas niet ver genoeg terug in de tijd en al gauw stuitte ik op onderstaande tekst:

“Sommige resultaten zijn mogelijk verwijderd op grond van Europese wetgeving inzake gegevensbescherming”

Hebben beide heren wellicht iets uit hun verleden te verbergen? Heel opvallend dat ik zowel bij Ron als bij Ronald dezelfde waarschuwing tegenkwam. De naam Ron Kappen kwam ik via Google ook nog tegen bij een sportvereniging ergens in de buurt van Almere. Het bleek om een hardloper te gaan. Dus ik wist direct dat dit een andere Ron Kappen moest zijn. De enige plek waar onze Ron hard naar toe loopt is de bar, maar wat bleek nu? De hardloper uit Almere blijkt bij zijn vereniging lid te zijn van de barcommissie. Dat kan toch geen toeval zijn?

Ik ben op zoek gegaan naar de TTVA successen van onze Ron. 2019 is daar geen goed jaar voor. Op het moment dat ik dit schrijf staat hij laatste in de laddercompetitie, is hij samen met mattie Ralph laatste geworden bij ons jubileum toernooi en is de eerste competitiewedstrijd met 0-5 verloren gegaan. Iets verder terugkijken was dus wel nodig en dan blijkt onze Ron toch wel een keer of 15 clubkampioen te zijn geweest. Niet in de beginjaren van TTVA natuurlijk, want toen speelde Ron nog niet. Wat ik wel vernomen heb is, dat de kleine Ron in zijn jonge jaren liefdevol verzorgd werd door Ingrid, de zus van de al eerder genoemde Ronald. Ingrid paste een enkele keer op in huize Kappen en wie zat of lag er dan bij haar op schoot? Wie gaf zij de fles? Ja hoor…. de kleine Ron. Dit verhaal heb ik wel eens opgevangen bij TTVA en Ron en Ingrid kunnen jullie daar vast veel meer over vertellen.

Even terug naar 1969. In 1969 veroorzaakte het jaarlijkse terugkerende boekenbal een rel vanwege aanstootgevende illustraties van de kunstenaar Metten Koornstra. Een paar dagen voor het boekenbal dat op 12 maart 1969 plaats zou vinden in een vleugel van het Stedelijk Museum zond de Vara een uitzending uit over de voorbereidingen van het bal waarop beelden te zien waren van de decoraties die kunstenaars onder leiding van Koornstra maakten met als thema ‘Palais Du Pape’ waarop de paus een neus in de vorm van een penis had en pausen die achter naakte dames aanrenden. De beelden veroorzaakten een rel in confessionele, katholieke kringen en zelfs de regering boog zich over de kwestie, maar mochten uiteindelijk wel blijven hangen.

Weinig spelers van TTVA zullen zich dit kunnen herinneren, maar dit stukje geschiedenis wilde ik jullie toch niet onthouden. Jullie mogen het van mij ook direct weer vergeten.

Genoeg nu over Ron. Ook Ronald behoort tot de langst spelende leden en ook hij heeft zijn hoogtepunten en dieptepunten bij TTVA gehad. Ik zal me beperken tot de hoogtepunten, want anders wordt het zo’n lang verhaal. In het verre verleden (een jaar of 40 geleden) schijnt Ronald 2 jaar achter elkaar clubkampioen te zijn geweest. Veel al wat oudere leden spreken nu nog steeds over de trainingen die Ronald gaf. Maar zijn allerhoogste hoogtepunt heeft Ronald toch meegemaakt in onze tijdelijke locatie van een aantal jaren geleden…..de Oude MAVO. Het team waar Ronald in speelde (Ab zal daar ongetwijfeld bij geweest zijn) speelde de wedstrijd om het kampioenschap. Van enige spanning was dus wel sprake. Ronald was speciaal vroeg aanwezig om in te kunnen spelen. Hij was de rust zelve…… alhoewel…. bij het betreden van de zaal moest hij erop gewezen worden dat hij was vergeten zijn sportbroekje aan te trekken. Dus….. tas in de ene hand, batje in de andere hand, shirt en onderbroek aan….. zo betrad Ronald de zaal. Of ze uiteindelijk kampioen geworden zijn weet ik niet meer, maar dit voorval heeft iedereen die er bij was onthouden.

Bijna iedereen weet wel dat Ronald al jaren in Zeist woont, maar niet iedereen zal weten dat hij daar als recreant bij de plaatselijke vereniging speelt. Ook daar hebben ze een laddercompetitie en ik heb gezien dat Ronald recentelijk naar de 12e plaats gestegen is (van de 19 deelnemers). Zover ik weet speelt hij daar in volledig tenue.

Tot slot nog wat wetenswaardigheden over 1969, want ik heb nog steeds de neiging om terug te blikken:

  • Wereldpremière van de rockopera Tommy van The Who in het Concertgebouw van Amsterdam
  • Harm Ottenbros wordt in Zolder wereldkampioen wielrennen
  • Televisiedebuut van het poppen duo Bert en Ernie

Er is dus heel veel gebeurd in 1969, maar de belangrijkste gebeurtenissen blijven toch wel de oprichting van TTVA en die van onze penningmeester Wim.

Wordt vervolgd……..


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + veertien =