Verslag TTVA duotoernooi

DUO toernooi 2023 door Rien de Heer

Zaterdag 28 januari 2023 vond het DUO toernooi plaats. Teams van 2 spelers namen het tegen elkaar op en 2 enkelpartijen en een dubbel. Spelers uit een lagere klasse kregen elke game 2 punten voorsprong tot een maximum van 6 punten. De spelers uit de hoogste teams kregen het deze dag dus erg moeilijk. Een 6-0 achterstand speel je niet zo snel weg. Er hadden zich 9 teams opgegeven. Door een rugblessure haakte Leo Marino helaas af en onze voorzitter is elke maand wel een keer op vakantie, dus die was er ook niet.

De A poule bestond uit 5 teams en de B poule uit 4 teams. Er was een oneven aantal deelnemers, dus Jordi speelde in de A poule elke wedstrijd met een andere teamgenoot. Jordi leverde direct het bewijs dat een verschil van 6 punten moeilijk te overbruggen is. Nico was zijn eerste tegenstander. Een 6e klasser tegen een 3e klasser. Nico heeft voor veel tegenstanders een zeer lastige service en dat zou voldoende moeten zijn om de stand snel recht te trekken. Snel ging het wel, want voordat Nico in de gaten had wat hem overkwam, had hij de eerste game al met 11-1 verloren. Jordi had totaal geen problemen met zijn service. Jordi won uiteindelijk ook de wedstrijd en Nico stond weer met beide benen op de grond. Gelukkig voor hem was er deze dag voldoende te eten.

Frank en Ton waren als 4e klassers deze dag duidelijk op oorlogspad. Ze verloren in de poule fase slechts 1 dubbel en werden winnaar van de poule. Dat de oudjes van TTVA het nog goed doen, werd bewezen door Ab en Ronald die tweede werden in de poule. Over oudjes gesproken …. Peter van Dijk had het als enige 2e klasser in deze poule wel erg zwaar. 2, 4 of 6 punten achterstand bleek zelfs voor hem te veel te zijn. Komt natuurlijk ook omdat hij nog maar net zijn rentree heeft gemaakt. Zijn teamgenoot Izak speelde verdienstelijk, maar kon hem ook niet aan de benodigde punten helpen. Izak was ingedeeld als 5e klasser. De eerder genoemde Nico speelde met Henk en deze 3e klassers konden ook geen potten breken. Peter en Izak werden laatste in de poule. Henk en Nico 4e en Jordi werd met zijn verschillende teamgenoten keurig 3e.

In de B poule zou het een stuk spannender worden. 2e klassers Yannick en Wim speelden tegen 3 teams uit de 5e klasse. Ze begonnen elke wedstrijd elke game dus met een 0-6 achterstand. Ook voor hen bleek dat teveel te zijn. Regelmatig lukte het om een achterstand weg te werken, maar dan was op dat moment de concentratie even weg en ging de game alsnog verloren. Toch presteerden zij het om in deze poule van 4 geen 5e maar 4e te worden. Toch een knappe prestatie!. De strijd om de ereplaatsen in deze poule ging tussen Arie en Ruth, oftewel de Sloofjes, Rien en Paul en Robert en Gerrit. Tot aan de laatste wedstrijd was er voor deze teams alles nog mogelijk. Het leuke was dat in deze wedstrijden alle games met 0-0 begonnen. Robert en Gerrit waren in principe de underdog in deze poule, maar speelden heel erg goed. Ze wisten een gedeelde eerste plaats te bereiken met der Sloofjes, maar op onderling resultaat wonnen de Sloofjes de poule.

Tijdens de laatste wedstrijden in de poul fase scheen de zon op z’n felst op de hoge ramen in de zaal en dat was jammer want dat had duidelijk invloed op het verloop van de wedstrijden. Speelde je met je gezicht richting het raam, dan was de bal nauwelijks te zien.

Na de poulefase werden de troostwedstrijden om de 5e t/m 9 plek gespeeld en ook de kruisfinales om het eremetaal. Frank en Ton kwamen enorm in de problemen tegen Robert en Gerrit. Door een nipte overwinning in het dubbel wisten Frank en Ton uiteindelijk de finale te bereiken. In de andere kruisfinale wonnen de oudjes Ab en Ronald redelijk eenvoudig van Arie en Ruth. De Sloofjes (met name Arie) drinken op zo’n dag af en toe een biertje, dus dat heeft misschien wel invloed gehad. In de strijd om de 3e en 3e plek was daar niets van te merken, want de Sloofjes wonnen die wedstrijd van Robert en Gerrit. Tenslotte de finale tussen Frank en Ton en Ab en Ronald. Frank had tot nu toe al zijn partijen gewonnen en wist ook van Ab te winnen. Zou het dubbel de beslissing moeten brengen of zou Ton de wedstrijd direct beslissen door van Ronald te winnen? Het werd een enerverende, bloedstollende wedstrijd waarbij de emoties een rol speelden. Ion de beslissende 3e game was Ronald aan het eind geknakt en trok Ton de winst naar zich toe. Frank en Ton hebben deze dag geen wedstrijd verloren en dat maakte hen de terechte kampioenen.

De uitslag van deze dag:
1. Frank en Ton
2. Ab en Ronald
3. Arie en Ruth
4. Robert en Gerrit
5. Rien en Paul
6. Team Jordi
7. Henk en Nico
8. Yannick en Wim
9. Peter en Izak

Uit deze uitslag blijkt wel hoe moeilijk het is voor de hoogste teams om bijna elke wedstrijd met een achterstand te beginnen. De 11 punten zijn dan wel snel bereikt. Misschien de volgende keer dezelfde opzet….of een kleiner verschil in punten…of tot de 15 spelen? Mogelijkheden genoeg. Deze dag was niet alleen een goede voorbereiding op de competitie, maar ook leuk voor de bejaarden in het complex tegenover de zaal. Uit betrouwbare bron is vernomen dat het leuk was om de wedstrijden vanuit hun woning te bekijken. Zij hadden geen last van de zon en het emotionele verbale geweld hebben ze net niet kunnen horen, dus ook voor hen was het een leuke dag!