Verslag Zuid-Hollandse Kampioenschappen

Verslag Zuid-Hollandse tafeltenniskampioenschappen 22 januari, 2023.
Een tragie comedie in vier bedrijven door Ruth Sloof

’s Ochtendsvroeg.
Iedereen kreeg een appje: sta om 8:15 klaar, want Nico, onze Bob, vertrekt dan richting Schiedam. Arie vroeg om 6.50 al aan zijn vrouw of zij zin had om nog even te tafeltennissen, waarop zijn vrouw antwoordde: “voel even aan je voorhoofd”… Nico kwam om 8:00 bij de Sloofies aan. Hij vroeg zich hardop denkend af of het niet beter was geweest als hij nog in zijn bed was blijven liggen. Gelukkig was er Hazelnoottaart. Yannick startte de dag met twee gebakken eieren. Fris en fruitig liep hij naar de Sloofies, waar op zijn verzoek, zijn favoriete Hazelnoottaart al op hem stond te wachten. 8:15 iedereen stond buiten behalve onze Bob die had zich opgehouden in het kleinste kamertje. 8:30 we zaten in de auto en ons avontuur kon beginnen. Het was lekker rustig op de weg dus we waren zo in Schiedam. De gevoelstemperatuur in de sporthal was ergens rond de tien graden. Ruth die altijd in een berenpak rondloopt had het nu wel heel koud. Om de kou te verdrijven werd er nog even ingespeeld, maar het was lastig om in zo’n korte tijd het lekker warm te krijgen.

Yannick en Ruth startte om 9:30 met hun eerste partij. Er werd gespeeld om drie gewonnen games. Yannick klaagde dat hij moeite had om grip op de bal te krijgen en om zijn effect erin te slaan. Zijn eerste partij verloor hij tegen Snoek in vieren. De tweede partij leek hij wat beter in vorm te komen en deze won hij van Cornelisse in vieren. Zijn laatste partij in deze poule bracht de nodige frustraties voor onze clubgenoot. Vermetten maakte korte metten met Yannick… Ruth moest op deze vroege morgen als eerst tegenstand bieden aan een fanatieke springveer. Ze stond daar nog half slaperig en bibberend van de kou te tafeltennissen. Hier maakte Apperloo gretig gebruik van en versloeg haar in vieren. De wedstrijden tegen La Brijn en Van Mastrigt wist Ruth wel binnen te hengelen. Arie en Nico mochten nog even toekijken en begonnen een wedstrijd later aan het toernooi. Nico had het wat moeilijk in zijn eerste partij tegen Vierling. Deze verloor hij in drieën. Hij liet het er niet bij zitten en ging vol de strijd aan tegen Vroonland. In een spannende vijfsetter wist Nico deze partij toch naar zich toe te trekken. In de derde wedstrijd was Broer echt iets te sterk en deze werd verloren in vieren. Arie stapte zoals altijd onbevangen de wedstrijd in. En won met gemaakt van v/d Akker. Dit vond Van den Akker niet zo leuk en hij hoopte dat Arie niet zou zien dat hij de stand op het uitslagenbriefje had omgedraaid. Gelukkig dat Arie nog een blik op het briefje had geworpen. Hazewindes was in zijn twee partij tegen Arie toch iets te snel. Zou het aan de naam hebben gelegen? De derde partij was er één van erop of eronder. Het werd een nipte overwinning tegen de Vrind.

Rond de middag.

We hadden ons ook ingeschreven voor de dubbel. Ruth had het idee opgevat om eens te wisselen van dubbelpartner. Dus nu waren Nico en Arie een setje en Yannick en Ruth. Na drie enkelwedstrijden werden er twee dubbelpartijen gespeeld. Yannick en Ruth vroegen zich af waar hun dubbelgenoten speelden. Na een luide kreet van één van de dubbelgenoten wisten zij waar zij zich bevonden, rechts achter hen op het andere veld. De combinatie 3e klasse en 5e klasse zorgde voor een mooi schouwspel. Soms vloog de één voor de ander langs. Ze haalden alles eruit wat erin zat, ze gaven zich niet zomaar gewonnen. Echter ze moesten twee keer het onderspit delven in twee vijfsetters, tegen respectievelijk, Guloglu en Rozalski en Langerak en Vroonland. Yannick en Ruth, 2e en 5e klasse moesten gelijk, achteraf gezien, tegen de finalisten van de dubbel. Ze wisten hier één set uit te slepen tegen Barilaro en Oppeneer. Yannick en Ruth waren nu warm gespeeld. Het dubbel erop werd dan ook een leuke wedstrijd. In de laatste set bij een stand van 10-1 werd een spannende rally gespeeld. Ruth rende zowaar naar een bal, maar belandde hierdoor op de tafel van de buren. Dit was het laatste puntje. Het werd 11-1 en Yannick en Ruth hadden een dubbelwedstrijd op zak van Mourits en Van Swieten. Helaas was het dubbel toch voor beide dubbel-setjes afgelopen.

Iedere enkel speler mocht door. Arie werd tweede in zijn poule en speelde zijn volgende wedstrijd tegen de nummer één van een andere poule. Jammer genoeg kreeg hij geen vat op de schuivende Van Ruiten en was het na drie sets afgelopen. Ruth werd ook tweede in haar poule en moest tegen Mourits waar ook het dubbel van was gewonnen. In een vijfsetter kon Ruth niet al haar kunsten laten zien en moest zij Mourits feliciteren met zijn overwinning. Nico was noch eerste nog tweede geworden en kwam daardoor terecht in de verliezers-ronde. Wie alle vier daaropvolgende wedstrijden wint kan dan nog derde worden. Nico had in tijden niet zo’n goede wedstrijd gespeeld. Jansen, de Federer onder de tafeltennissers kon het niet in vijven winnen van de sterk aanvallend spelende Nico. De wedstrijd erna werd moedig gespeeld, maar dat resulteerde helaas, tegen Waalboer, niet in een overwinning.

Dan Yannick, hij was ook in de verliezers-ronde beland. Met nog het overwinningsgevoel van de laatste dubbel leek hij eindelijk een beetje in zijn spel te komen. In een enerverende wedstrijd tegen de zwaar gefrustreerde De Jong wist Yannick het hoofd koel te houden. In de tweede set, na verschillende net en randballen over en weer smeet De Jong kwaad zijn batje op tafel en wilde hij bij een stand 10-9 niet meer verder spelen. Het steunende publiek dacht dat zij een punt over het hoofd hadden gezien, want de teller stond plotseling op nul. Uiteindelijk werd alles weer teruggedraaid en werd het winnende punt van die set toch nog gespeeld. Yannick wist mooi in vijven te winnen. Ook liet Yannick zich niet van de wijs brengen door batjes-gooier Loef. Deze wierp zijn batje op tafel na net of randballen van Yannick, om daarna toch zijn spel te hervatten. Yannick won netjes in drie games.

Halverwege de middag tot het eind.

Ondertussen kreeg onze Bob om vier uur toch wel trek en zijn eigen tas was leeg. Hij begon in alle TTVA tassen te kijken en te grabbelen of er nog wat lekkers in zat, want zijn eigen snoep lag nog in de auto verklaarde hij. Ondertussen begonnen we langzaamaan te hopen en te geloven dat Yannick kans maakte op een medaille. Voor het zo ver was moest eerst de halve finale tegen Koppenol gespeeld worden. Dit werd zweten geblazen. Yannick moest alle zeilen bijzetten om zijn punten te pakken. Hij kreeg het, ondanks een herrie-makende veegwagen, weer knap voor elkaar om in vijven te winnen. Yannick had de finale van de verliezers-ronde bereikt, euforie ten top!
De laatste beslissende wedstrijd moest gespeeld worden tegen Springvloet Dubbeld, uit Mellisant zonder supporters. Daar stond hij, alleen, met de juichende supporter(s) van Yannick op de achtergrond. Yannick bewoog, alsof hij nog geen enkele wedstrijd had gespeeld, rustig achter de tafel. En op de juiste momenten sloeg hij toe. Het was 2-1 in het voordeel van Yannick. Zou hij het in vier sets redden? 10-9, nog één puntje te gaan, we stonden klaar om te gaan juichen… de laatste bal ging.. via..het.. net.. en de tegenstander sloeg over. Oeps alweer net? We durfden niet te juichen, maar we waren blij voor onze clubkampioen! Dit hadden we nog even gevierd in de kantine. Daarna vertrokken we om met z’n vieren wat te eten, tot grote blijdschap van? Het was al met al een gezellige en leerzame dag geworden. Zeker voor herhaling vatbaar, wie gaan er volgende keer ook mee?!